Voedingsschema kittens, hoeveel moet een kitten eten? (2024)

Een nieuwe kitten is altijd leuk. Er zijn weinig dingen zo schattig als een kleintje dat de hele dag door het huis dartelt. Je wilt natuurlijk het beste voor je kleine nieuwe vriend en voeding is hierin een belangrijke schakel. Met de juiste voedingsstoffen zorg je voor een gezond lichaam en daarmee een goed leven, maar hoe vaak moet een kitten eten en hoeveel?

In dit artikel vertel ik je alles over kitten eten, de stoffen die ze in ieder geval nodig hebben en gaan we in op een aantal vragen zoals; hoe vaak moet een kitten eten, wat eten kittens en hoeveel moet een kitten eten. Het antwoord op deze vragen krijg je in een duidelijk voedingsschema voor kittens. Hoeveel moet een kitten eten?

Inhoudsopgave

Kitten voer, hoeveel eet een kitten?

Het zal je niet ontgaan zijn dat kittens erg energiek zijn. Constant op dingen klimmen, tegen je opspringen en rondrennen achter een stukje papier aan. Dit alles kost erg veel energie naast natuurlijk de groei op zichzelf.

Door deze activiteit hebben kittens veel calorieën nodig als we dit vergelijken met een volwassen kat. Soms tot wel drie keer zoveel dan oudere katten. Hier moet je het voer goed op laten aansluiten. Niet alleen in hoeveelheid, maar ook in voedingsstoffen.

Vetten, vitaminen, genoeg calorieën en veel water zijn de gouden combinatie om je kitten voldoende voedingsstoffen te geven. Kittens eten ook graag ‘tussendoortjes’ naast de verschillende maaltijden op een dag.

Omdat kittens zoveel eten is het verstandig om ten minste vier keer per dag de bak vol te gooien om tot de juiste hoeveelheid calorieën te komen op een dag. Ik vertel je zo hoe je erachter kunt komen hoeveel kitten voer je hiervoor precies nodig hebt.

Door de bak regelmatig te vullen kan je kitten wat eten zodra de energie wat lager is. Zo weet je zeker dat er altijd genoeg voeding het lichaam van je kitten in komt.

Het beste puppyvoer met KORTING

Ontdek de beste puppybrokken voor jouw trouwe vriend. Vul tien eenvoudige vragen in over je pup en ontvang een voedingsplan, helemaal gratis en helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Kittens melk, wat moet ik gebruiken?

Heb je een jonge kitten thuis die bijvoorbeeld verstoten is van het nest of waarvan de moeder er niet meer is? Dan is het verstandig om je kitten melk te geven op een jonge leeftijd. In melk voor kittens zitten veel goede voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de groei.

Het is hierbij belangrijk dat je een klein flesje gebruikt en geen koeien of geitenmelk geeft als je geen kattenmelk voor kittens beschikbaar hebt. Hierin zitten namelijk niet dezelfde voedingsstoffen. Een goede vervanging hiervoor is bijvoorbeeld de Beaphar kitty milk.

Voedingsschema kittens

Het is best lastig om een exacte hoeveelheid voeding aan te geven die jouw kitten nodig heeft. Zoals ik al zei groeien kittens snel en de hoeveelheid voer zou je hier geregeld op aan moeten passen naarmate ze groter worden.

In het onderstaande voedingstabel kitten vind je een geschatte hoeveelheid voer voor kittens aan de hand van gewicht. Achter het gewicht zie je de geschatte hoeveelheid calorieën staan. Let op: dit kan sterk verschillen afhankelijk van ras, gewicht en grootte. Na het voedingsschema kittens vertel ik je precies hoe je de exacte hoeveelheid voer kunt berekenen.

Gewicht (kg)Gemiddelde hoeveelheid eten (calorieën)
0,1030
0,2055
0,3085
0,50105
0,90160
1,50220
1,80280
2,30325
2,70370
3,40420
3,80450
4,10500
4,50540

Voer kitten berekenen

Kittens groeien snel en het is daarom belangrijk dat je weet hoeveel voer je je kitten moet geven. In de bovenstaande voedingstabel voor kittens heb je een gemiddelde dat je hopelijk verder helpt, maar om het echt zeker te weten is er iets meer informatie over je kitten nodig.

Gelukkig hebben we hiervoor de oplossing gevonden. Samen met onze partner hebben we een handige tool voor je waar je tien eenvoudige vragen over je kitten kunt invullen. Aan het einde krijg je een voedingsschema op maat met exact de juiste hoeveelheid voeding.

Dit persoonlijke advies wordt samengesteld door experts zoals dierenartsen en diëtisten en geven je dus precies wat je nodig hebt om je kitten gezond op te voeden. Na het invullen van de vragen krijg je het voedingsplan direct te zien en is duidelijk hoeveel voer je kitten precies nodig heeft. Hierbij wordt rekening gehouden met o.a. activiteit, ras, grootte en dat soort zaken. Daarover kun je hier meer lezen.

Hoeveel moet een kitten eten?

Zoals je hebt kunnen lezen is de hoeveelheid voer noodzakelijk voor je kitten sterk afhankelijk van de leeftijd en de grootte. Ze groeien snel en je zult dus de hoeveelheid voer ook snel aan moeten passen aan deze groeiende behoefte. Hieronder vind je een overzicht met wat je kitten ongeveer nodig heeft afhankelijk van de leeftijd. Let op: dit is een inschatting dus geen vaste wetenschap. Om het zeker te weten kun je het beste bovenstaande tool invullen.

Kitten 4 weken

Nieuw geboren kittens hebben qua regelmaat de meeste zorg nodig. In eerste instantie is het verstandig om ervoor te zorgen dat je kitten iedere twee uur voeding binnen krijgt. Lukt dit niet van de moeder? Dan zou je het zelf aan kunnen vullen. Gedurende de eerste paar weken kun je dit afbouwen naar 4 – 6 keer per dag.

Kitten 6 weken

Sommige kittens beginnen in deze periode over te stappen naar ‘vast’ voedsel en niet alleen maar melk. De tandjes beginnen door te komen dus het eten gaat wat makkelijker. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen dat je kitten de juiste voeding binnen krijgt afhankelijk van het gewicht.

Kitten 8 weken

Rond deze leeftijd eten kittens vaak helemaal zelfstandig. Ook het drinken van water moet helemaal alleen kunnen. Vaste voeding kun je soms nog geven als je het een beetje nat maakt met wat water. Het eten dat kittens ongeveer nodig hebben ligt tussen de 125 en 200 calorieën per dag.

Kitten 10 weken

Rond deze leeftijd kom je er een beetje achter welke voeding je kitten nou echt lekker vindt. Dit is een periode waarin je wat kunt gaan experimenteren met voeding, zo lang ze nog maar de juiste hoeveelheid binnen krijgen.

Kitten 12 weken

Kittens zijn op deze leeftijd erg actief en hebben veel voeding nodig. Afhankelijk van de groei die ze doorgemaakt hebben doe je er goed aan je voeding van dag tot dag bij te houden en aan te passen als het erop lijkt dat het te weinig is. Als je kitten 3 maanden is begint het zichzelf volledig op eigen houtje te redden.

Kitten 4 maanden

Rond deze leeftijd begint je kitten écht te lijken op de kat die het gaat worden. Ze groeien snel en de vacht begint daadwerkelijk op het ‘eindresultaat’ te lijken om het zo maar te noemen. Mannetjes zijn vaker wat groter dan vrouwtjes.

FAQ

Wat eten kittens?

Kittens eten eigenlijk alles wat je ze voorschotelt. Het is daarom heel belangrijk dat je de juiste voeding geeft. Wat in ieder geval niet mag ontbreken zijn: calorieën, eiwitten, vetten en mineralen zoals calcium.

Hoeveel eet een kitten?

De hoeveelheid voeding die kittens eten verschilt sterk afhankelijk van de leeftijd. Eerder op deze pagina vind je het voedingsschema kitten met de geschatte hoeveelheid eten per leeftijd. Kittens eten over het algemeen meer dan oudere katten omdat ze heel actief zijn.

Wat mogen kittens eten?

Kittens mogen best veel eten. Denk hierbij aan vlees, groente (met uitzonderingen van een paar) en gewoon kitten voer. Het beste voer voor kittens is voeding op maat. Daarover lees je meer op deze pagina.

Hoeveel mag een kitten eten?

Een kitten (2 – 4 maanden) mag ongeveer 10 – 15% van het lichaamsgewicht eten per dag. Voor een kitten van 4 0 8 maanden is dat 5 – 10% en voor kittens in de leeftijd 8 – 12 maanden is dit ongeveer 3 – 6%. Dit kan overigens verschillen per kitten afhankelijk van activiteiten, grootte, ras en dat soort kenmerken.

Hoe vaak kitten voeren?

Een kitten zou je ten minste 4 – 6 keer per dag moeten voeren. Bij een nog jongere kitten is dit zelfs om de twee uur. Zorg dat je kitten altijd beschikt over vers eten en vers water zodat ze kunnen eten zodra ze trek hebben.

Hoeveel moet een kitten eten?

Een kitten moet ongeveer 40 gram aan droogvoer eten per kg lichaamsgewicht. Voor actieve kittens kan dit iets meer zijn en voor de wat oudere, rustigere kitten iets minder. Jij kent je kitten het beste, dus probeer wat het beste is voor jouw huisvriend.

Beste voer voor kittens

Het beste voor voor kittens bestaat niet. Iedere kitten is anders en heeft andere behoeftes. Het beste voer voor een kitten is het voer dat het beste bij de kitten past. Speciaal daarvoor hebben we een handige tool waarin je tien vragen beantwoord over je kitten om vervolgens een persoonlijk voedingsplan te krijgen met exact de juiste hoeveelheid en het beste voor voor jouw kitten. Vul hier direct de vragen in!

Hoeveel gram mag een kitten eten?

Een kitten zou ongeveer 40 gram voer per kilo lichaamsgewicht moeten eten volgens de schattingen. Dit kan overigens sterk verschillen per kitten.

Hoeveel eten kitten 4 maanden?

Een kitten van 4 maanden eet ongeveer tussen de 10 en 15% van het lichaamsgewicht per dag. Zorg er hierbij wel voor dat het gaat om gezonde voeding en dat er voldoende vers drinkwater beschikbaar is.

Hoe lang kunnen kittens zonder moeder?

Kittens kunnen niet lang zonder hun moeder, helemaal niet als ze jonger dan vier weken oud zijn. Het is in dit geval belangrijk dat je de kitten rond de klok zorg biedt zoals om het uur melk geven, warmte geven en zorgen dat het aan niets ontbreekt.

Wanneer kitten volwassen voer?

Je geeft een kitten volwassen voer vanaf een jaar of zelfs iets ouders. Het grote verschil tussen de twee soorten voer is dat in het kitten voer meer vetten, eiwitten en calorieën zitten. Een oudere kat verbruikt aanzienlijk minder dan een jonge kitten en heeft deze voeding dus niet meer nodig.

Hoeveel natvoer kitten?

Om erachter te komen hoeveel natvoer je je kitten zou moeten geven kun je in de voedingstabel voor kittens kijken eerder op deze pagina. Kijk vervolgens op de verpakking van het natvoer en verdeel het aantal calorieën over ongeveer 4 – 6 eetmomenten. Dat is ongeveer hoeveel natvoer je je kat per eet moment zou kunnen geven.

Meest recente update: juni 24, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Voedingsschema kittens, hoeveel moet een kitten eten? (2)

Chris & Kaj van Blijhuisdier

Sinds 2019 hebben Kaj en Chris met passie geschreven over alles wat met huisdieren te maken heeft op blijhuisdier.nl. Met jarenlange ervaring in de wereld van huisdieren, mede dankzij hun succesvolle webshop, hebben ze een schat aan kennis en expertise opgebouwd. Hun hands-on ervaring met talloze dierenproducten heeft hen niet alleen inzicht gegeven in de behoeften van huisdieren, maar heeft hen ook gevestigd als gerespecteerde experts in de huisdierencommunity.Wat begon als een bescheiden interesse, is uitgegroeid tot een diepe passie en een onmiskenbare autoriteit op het gebied van huisdieren. Door hun toewijding aan het leveren van betrouwbare informatie, streven Kaj en Chris ernaar om diereneigenaren te voorzien van weloverwogen advies en begeleiding, zodat elk huisdier het beste leven kan leiden.Hun integriteit en toewijding worden weerspiegeld in elk artikel dat ze publiceren, waardoor lezers erop kunnen vertrouwen dat de informatie die ze ontvangen zowel deskundig als oprecht is.Meer weten over hun reis en de missie van blijhuisdier.nl? Lees hun volledige verhaal op de Over Ons pagina.

Voedingsschema kittens, hoeveel moet een kitten eten? (2024)

FAQs

Voedingsschema kittens, hoeveel moet een kitten eten? ›

Houd bij een kitten ongeveer 25 tot 50 gram eten per kilogram lichaamsgewicht per dag aan. Dit betekent dat een kitten van 1 kilogram ongeveer 100 gram voer krijgt. Dit is wel voor elke kat en elk ras anders.

Hoeveel moet een kitten eten per dag? ›

Houd bij een kitten ongeveer 25 tot 50 gram eten per kilogram lichaamsgewicht per dag aan. Dit betekent dat een kitten van 1 kilogram ongeveer 100 gram voer krijgt. Dit is wel voor elke kat en elk ras anders.

Hoeveel ml voeding kitten? ›

De eerste weken moet het kitten om de 2 tot 4 uur gevoed worden, dus ook in de nacht! Er moet per voeding ongeveer 4 ml per 100 gr lichaamsgewicht gegeven worden. Met de kittenmelk krijgen ze voldoende vocht, energie en voedingsstoffen binnen.

Wat eet een kitten van 3 weken? ›

Vanaf 3 tot 4 weken na de geboorte kunnen de kittens bijgevoerd worden, liefst met blikvoeding. Dit is zacht en daarom gemakkelijk te eten. Kittens moeten 5 tot 6 keer per dag gevoerd worden. Je kunt het blikvoer op een schoteltje geven.

Wat geef je een kitten van 8 weken te eten? ›

Op een leeftijd van 6-8 weken is de kitten klaar voor de overgang van melk naar vast voer. vast voer, dat wil zeggen droog- en natvoer. Deze overgang noemen we ook wel spenen. Dit spenen kan uiteraard het beste geleidelijk verlopen.

Kun je een kitten te veel eten geven? ›

Niet alleen een teveel aan voeding, maar ook ondervoeding kan negatieve gevolgen hebben voor een kitten. Een kitten mag absoluut nooit vasten. Het is erg belangrijk er op toe te zien dat een kitten goed en voldoende, maar niet overmatig eet.

Hoe vaak geef je een kitten natvoer? ›

Natvoer geef je maximaal een keer per dag of verspreid in twee maaltijden per dag, zodat het niet vies wordt of bederft.

Hoe vaak poept een kitten per dag? ›

Per kitten varieert het aantal keren poepen per 24 uur. Het is daarom erg fijn als je kunt voelen met je vingers of er ontlasting in de darmen vast zit of dat het kitten alle voeding tot zich neemt waardoor er minder ontlasting.

Hoeveel eten kitten 4 weken? ›

Voeding kittens:

Bijvoorbeeld: een kitten van 4 weken (28 dagen) kan zwaar ondervoed zijn en hierdoor maar 150 gram wegen. Wij zullen het kitten dan voeden naar het schema van 150 gram. Ook houden wij dan iedere 2 uur aan zodat het kitten geleidelijk kan groeien en voldoende voeding per 24 uur binnen krijgt.

Hoeveel moet een kitten van 4 weken wegen? ›

Het gewicht van een kitten na 9 weken
WeekGewicht in gram
4390 - 520
8790 - 920
121200 - 1300
161700
10 more rows

Wat eet een kitten op een dag? ›

Ons advies voor een goede overstap van kitten voeding
Dag 1:75% van de huidige voeding, 25% Renske voeding
Dag 2:50% van de huidige voeding, 50% Renske voeding
Dag 3:25% van de huidige voeding, 75% Renske voeding
Dag 4:Nu kun je alleen Renske voeding geven. Eventueel in combinatie met Renske Vers blikjes of kuipjes.

Hoe lang kan een kitten alleen zijn zonder moeder? ›

De meeste kittens worden met 7 a 9 weken van hun moeder gescheiden. Ze kunnen dan lopen, vaste voeding eten en zijn zindelijk. Maar dat betekent niet dat ze hun moeder al kunnen missen! Ze hebben haar om talloze redenen 16 weken nodig.

Hoe geef je een kitten eten? ›

In het begin zal uw kitten minstens vier maaltijden per dag eten. Zo krijgt hij de hele dag lang regelmatig energie. Als u hem dit regime niet kunt geven, voed hem dan drie keer per dag. Maar geef hem daarnaast wat brokken als hij in de loop van de dag echt honger heeft.

Hoeveel melk kitten 3 weken? ›

Maak afhankelijk van de grootte en de leeftijd van het nest een heel of slechts een gedeelte van het zakje aan. Je gebruikt ongeveer 8 cc melk per 25 gram lichaamsgewicht van een katje per dag. Dus stel: een kitten weegt rond de 200 gram, dan heeft het ongeveer 64 cc melk per dag nodig.

Is natvoer goed voor kittens? ›

Ons advies is om je kitten als basisvoeding kitten brokjes te geven en dit aan te vullen met natvoer. Door droogvoer en natvoer met elkaar te variëren en combineren, voer je een breed palet aan belangrijke voedingsstoffen, zoals verschillende eiwitbronnen.

Hoe vaak moet je een kitten ontwormen? ›

Het advies is om kittens vanaf 3 weken leeftijd iedere 2 weken te ontwormen tot 2 weken na het spenen (dus 2 weken nadat ze voor het laatst bij de moeder gedronken hebben). Als het goed is heeft de fokker dit gedaan. Daarna ontworm je je kitten maandelijks tot 6 maanden leeftijd.

Hoeveel gram komt een kitten aan per dag? ›

De gemiddelde gewichtstoename bij kittens moet minimaal 10 gram per dag en niet minder dan 100 gram per week zijn. Houd er ook rekening mee dat mannetjes iets meer aankomen dan hun zusjes en dat kittens uit een groot nest meestal kleiner zijn.

Hoeveel uur kan een kitten zonder eten? ›

Door de unieke werking van het kattenlichaam kunnen katten na 24-48 uur zonder voeding al complicaties oplopen. Wanneer een kat niet eet gaat het lichaam vetreserves verbruiken.

Wat eet een kitten van 12 weken? ›

10 – 12 weken

Om deze reden moeten ze de verschillende voedingsalternatieven, bijv. natvoer- en droogvoer net zoals zelf gekookt voer leren kennen, zodat ze zich niet alleen aan een soort voer wennen.

Hoeveel keer per dag poept een kitten? ›

Normaal is meestal 1 à 2 keer per dag, al kan dit verschillen per kat. Belangrijker is om vooral wat regelmaat te hebben en dat je kat niet een dag helemaal niet naar het toilet gaat.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated:

Views: 5556

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.