Inenten puppy | Waarom, wanneer en hoe vaak | Organimal (2024)

Misschien heb je sinds kort een jonge viervoeter in huis en zul je je afvragen hoe het zit met het inenten van je puppy. Jonge hondjes krijgen via de moedermelk afweerstoffen mee tegen verschillende ziekten. Is vaccineren dan wel nodig en hoe vaak moet dat dan gebeuren? In deze blog geven we antwoord op de meest gestelde vragen over het inenten van een puppy.

Dierenarts advies nodig?Ik help je graag verder met al je vragen

Waarom je puppy inenten?

Als jij net een puppy in huis hebt genomen en je ziet het kleine ding lekker ronddollen en spelen, dan wil je natuurlijk zorgen dat hem of haar niets kan gebeuren. Daarom is het goed om stil te staan bij het vaccineren van je puppy. Ondanks dat een jonge hond via de moedermelk afweerstoffen meekrijgt, verdwijnt deze weerstand vanzelf, gemiddeld tussen de 9 en 15 weken. De puppy begint dan zelf weerstand op te bouwen.

Als een hond zelf weerstand opbouwt, vraag je je misschien af waarom je hem dan moet laten inenten. Door een vaccinatie krijgt je dier weerstand, zonder dat hij daar ziek door hoeft te worden. Je hond krijgt een klein beetje van een dood of onschadelijk gemaakte ziekteverwekker (bijvoorbeeld een virus) ingespoten. Dit stimuleert het lichaam om antilichamen aan te maken.

Hierdoor kan het lichaam sneller en effectiever reageren wanneer je hond besmet zou raken met een daadwerkelijke levende ziekteverwekker. In dat geval zal je hond òf niet ziek worden, of veel minder ziek worden. Je dier heeft een grotere kans de ziekte te bestrijden en heeft dus meer kans om te overleven.

Vaccinaties kunnen het beste regelmatig gegeven worden om het positieve effect te behouden. Daarom bestaan er herhaalvaccinaties en een schema waar je je aan kunt houden. Er zijn in ons land nog steeds meerdere levensbedreigende hondenziekten. Met een inenting zorg je er dus voor dat je puppy een goede bescherming hiertegen krijgt.

Let er wel op dat er altijd kans op bijwerkingen van vaccinaties is. Een pup dient fit en niet ziek of verzwakt te zijn wanneer je hem laat vaccineren.

Ziekten waartegen gevaccineerd wordt

Wanneer je besluit je puppy te laten inenten dan zul je dat regelmatig moeten herhalen. Een vaccinatie werkt tegen één bepaalde ziekte, alhoewel er in een prik meerdere vaccins kunnen zitten (co*cktail). Er zijn vaccinaties die voor alle honden belangrijk zijn. Maar het kan ook nodig zijn dat je puppy een inenting moet hebben vanwege een bepaalde omstandigheid, zoals een reis naar een ander land bijvoorbeeld.

In Nederland worden vaccinaties gegeven tegen:

  • Hondenziekte (ziekte van Carré, Distemper)
  • Parvovirose
  • Besmettelijke leverziekte (hepatitis contagiosum canis, HCC)

Deze ziekten worden de kernziekten genoemd. Verder wordt ook regelmatig gevaccineerd tegen de ziekte van Weil (leptospirose). Andere entingen die je puppy kan krijgen, zijn die tegen ziekten die op vakantie en tijdens reizen opgelopen kunnen worden. Denk aan hondsdolheid en kennelhoest.

Vaccinatieschema puppy

Bij het inenten van je puppy wordt uitgegaan van een vaccinatieschema. De eerste inenting van je kleine viervoeter wordt gepland wanneer het dier nog bij de moeder is. De vaccinaties tegen Parvo en Hondenziekte zouden voordat het hondje zeven weken is gegeven moeten worden. Vervolgens moeten de puppy vaccinaties regelmatig herhaald worden.

Dat komt omdat jonge hondjes nog maternale antilichamen hebben (afkomstig van de moeder) die ervoor zorgen dat het vaccin nog niet goed werkt. Herhaal je de enting na een paar weken, dan is de kans groot dat het beter aanslaat. Daarom wordt er een vaccinatieschema voor een puppy gevolgd, dat ervoor zorgt dat het hondje een grotere kans heeft om een goede weerstand op te bouwen.

Het vaccinatieschema voor een puppy ziet er als volgt uit:

  • Inenting 6 weken: Hondenziekte en Parvo
  • Inenting 8 of 9 weken: Parvo, Ziekte van Weil
  • Inenting 12 of 13 weken: Hondenziekte, HCC, Parvo, Ziekte van Weil
  • Inenting 16 weken: Als de hond in contact kan komen met andere honden met besmettelijke ziekten, kunnen entingen nogmaals herhaald worden.
  • Met 1 jaar kunnen puppy’s een boostervaccinatie krijgen voor de kernziekten.

Ook als de hond volwassen is, is het belangrijk om de vaccinaties te blijven te herhalen. Alleen op die manier zal je viervoeter blijvend beschermd zijn tegen besmettelijke ziekten.

Inenten puppy kosten

Vraag jij je af wat het inenten van een puppy zal kosten? Er is geen standaard prijs voor vaccinaties. Er spelen verschillende factoren een rol bij het vaststellen van de kosten van het inenten van je puppy. Ten eerste worden de kosten deels bepaald door de regio waar je woont. In de Randstad kosten vaccinaties vaak meer dan daarbuiten.

Verder speelt ook de soort enting een rol. De ene vaccinatie is duurder dan de andere. Ook co*cktails zijn prijziger dan gewone inentingen, omdat er tegen meerdere ziekten tegelijk wordt ingeënt. Als laatste kost het inenten van een puppy vaak meer dan van een volwassen hond. Entingen voor puppy’s dienen meer verschillende ziektes te bestrijden, en daarbij moet je jonge viervoeter nog wennen aan de vaccinaties dus dit kost de dierenarts wat meer tijd. Gemiddeld liggen de kosten voor het inenten van een puppy tussen de 35 en 60 euro per keer.

Titeren is een goede optie voor mensen die hun puppy liever wat minder vaak willen laten inenten. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je hondje gevoelig reageert op de entingen of omdat je bang bent dat je hondje bijwerkingen krijgt. Ook kun je laten titeren omdat je benieuwd bent of de vaccinatie wel goed is aangeslagen.

Bij het titeren wordt wat bloed afgenomen bij je kleine viervoeter. Dit bloed wordt dan onderzocht op antilichamen om te kijken of er nog voldoende van aanwezig zijn. Wanneer dit het geval is dan betekent het dat de weerstand van je puppy op peil is en er nog geen nieuwe vaccinatie nodig is.

Titeren kun je het beste bij een specialistische dierenarts laten doen zodat je zeker weet dat de test goed afgelezen wordt. Vaak blijkt door middel van deze test dat honden meerdere jaren zonder vaccinaties kunnen. Het is dan wel van belang dat de puppy enting goed is aangeslagen.

De uitslag van de titerbepaling wordt net als een gegeven vaccinatie netjes genoteerd in het vaccinatiepaspoort. Zo kun je aantonen dat jouw hondje beschermd is.

Ondersteun de gezondheid van je puppy

Door vaccineren kun je de kans verkleinen dat je lieve puppy ernstig ziek wordt, maar goede zorg omvat meer dan dat. Met goed voer en supplementen ondersteun je de algehele gezondheid en de weerstand van je jonge hond. Kijk bijvoorbeeld bij de puur natuurlijke puppy pakketten van Organimal. Hiermee geef je je vrolijke viervoeter een goede start. Kies ook goede puppybrokken zoals de brokken van Organimal. Deze zijn graanvrij, bevatten geen onnodige toevoegingen en ze zijn licht verteerbaar. Dit voer geeft je hondje alle voedingsstoffen en energie die het nodig heeft om weerbaar en fit te blijven.

Heb jij een puppy en zit je na het lezen van dit artikel toch nog met vragen over het inenten van je puppy? Laat het ons weten, ons team helpt je graag.

Inenten puppy | Waarom, wanneer en hoe vaak | Organimal (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated:

Views: 6177

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.