Een Goed Beschermde Pup: Alles over Puppy inentingen! • Wuuf (2024)

Als trots baasje van een lieve pup heb je er vast eerder van gehoord:hoe belangrijk het is om je puppy in te enten. Met een paar kleine prikjes isje puppy beschermd tegen allerlei ziekten en narigheid. Maar hoe gaat datprecies in zijn werk en wat moet je allemaal weten over puppy vaccinaties? Hierlees je er alles over. Goed geïnformeerd zijn is belangrijk voor de gezondheidvan je puppy én zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan.Bijvoorbeeld over het feit dat je puppy niet al na één keer klaar is met devaccinaties. In de eerste maanden zul je minimaal drie keer langs de dierenartsmoeten.

Een paar prikjes maken het verschil

Voor honden geldt hetzelfde als voor mensen: er bestaan een hoop ziektes die voorkomen kunnen worden met een vaccinatie. Als baasje wil je je puppy behoeden voor besmettelijke ziektes die ernstige, soms zelfs dodelijke, gevolgen kunnen hebben.

Door een beetje van de ziektestoffen in te spuiten, in kleine hoeveelheid of onschadelijk gemaakte vorm, leert het lichaam van je puppy de ziekte bestrijden. Als de pup vervolgens ooit met het virus in aanraking komt, is het lichaam van de hond voorbereid om de strijd aan te gaan. Dit heeft meerdere voordelen.

Om te beginnen voorkom je natuurlijk dat je puppy nare ziektes krijgt. Daarnaast voorkom je ook dat andere puppy’s besmet raken en zelfs dat mensen ziek worden. Voor sommige ziektes zijn wij mensen namelijk ook vatbaar. Bepaald geen overbodige maatregel dus.

Vaccinatie in fases: dit is er nodig

Puppy’s worden in stappen ingeënt. Op verschillende momenten in hun eerste maanden krijgen ze vaccins voor verschillende ziektes. Je puppy heeft in ieder geval vaccinaties nodig bij 6 weken, 9 weken en 12 weken oud. Je kleine vriend wordt dan ingeënt tegen onder andere Parvo en de ziekte van Weil.

Afhankelijk van naar welke dierenarts je gaat, krijgt de puppy soms nog een laatste vaccinatiebehandeling bij 6 of 12 maanden oud. Puppy’s krijgen op meerdere momenten dezelfde vaccinaties, onder andere omdat hun resistentie tussendoor kan afnemen.

Niet alle dierenartsen volgen hetzelfde schema bij het vaccineren. Het is daarom belangrijk om eerst goed bij verschillende praktijken te informeren voordat je je puppy laat behandelen.

Een Goed Beschermde Pup: Alles over Puppy inentingen! • Wuuf (1)

Extra inentingen

Naast de basisinentingen tegen de kernziektes kan het verstandig zijn om in sommige situaties je puppy ook voor andere ziektes in te enten. Ga je bijvoorbeeld naar het buitenland met je pup? Dan is het belangrijk (en bovendien verplicht) om de kleine te vaccineren tegen rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid.

Vaccins hiervoor kunnen verschillen per dierenarts, dus informeer goed hoe lang van tevoren je puppy ingeënt moet worden en voor hoelang het vaccin dan geldig is. Bovendien adviseren sommige dierenartsen het prikje tegen hondsdolheid ook als je puppy veel in contact zal komen met andere honden, zoals tijdens hondenshows, in een kennel of bij een puppycursus.

Als dit geldt voor jouw puppy, is het bovendien ook een goed idee om hem of haar te laten inenten tegen kennelhoest. Tot slot kan het zijn dat je dierenarts adviseert om je puppy bij 16 weken nogmaals in te laten enten, bijvoorbeeld vanwege een verhoogd risico op infectie.

Inentingen pup: de kosten

Het inenten van je pup gebeurt bij de dierenarts en is helaas niet gratis. Het verschilt per regio en dierenarts hoeveel het precies kost. Dit kan ook afhankelijk zijn van zaken als het vaccinatieschema dat wordt aangehouden en welke extra inentingen nodig zijn.

Per inenting kunnen de prijzen uiteenlopen van 20 tot 65 euro. Best een uitgave dus, maar dat is de gezondheid van je pup natuurlijk meer dan waard. Bovendien is het vaccineren van je puppy een investering die eventuele latere kosten voor ziektezorg voorkomt. Voorkomen is beter dan bestrijden, zowel voor de gezondheid van je puppy als voor je portemonnee.

Het kan interessant zijn om te kijken naar hondenverzekeringen, die dit soort kosten voor zorg (gedeeltelijk) kunnen vergoeden.

Bijwerkingen

Een vraag die veel baasjes hebben is of de inenting van hun pup bijwerkingen kan hebben. Een terechte vraag, want als baasje wil je weten of je hond risico loopt. Bovendien krijgen baasjes soms verontrustende verhalen te horen over complicaties na inenting.

Wees gerust: de kans dat er iets mis gaat is zeer klein. Vaccinaties worden gegeven volgens een strikte procedure die het risico op complicaties moet minimaliseren. De voordelen van een vaccinatie wegen beslist op tegen de zeer kleine kans dat je puppy bijvoorbeeld overgevoelig is voor een vaccin. Als je je toch nog zorgen maakt kan het een goed idee zijn om met de dierenarts te praten, die kan je meer vertellen over bijwerkingen en risico’s.

Een Goed Beschermde Pup: Alles over Puppy inentingen! • Wuuf (2)

Ziek na het inenting

Het kan zijn dat je puppy een beetje ziek wordt na inenting. Dit is omdat het lichaam van het dier toch een kleine hoeveelheid van de ziekte binnenkrijgt of omdat het lichaam moet vechten tegen de ziektestoffen. Je puppy zal licht symptomen van de ziekte waartegen hij of zij is ingeënt vertonen, of net niet helemaal lekker zijn.

Wees dus niet ongerust als je puppy wat moe en ziek is en bijvoorbeeld diarree heeft. Ook koorts en misselijkheid kunnen voorkomen. Het is vervelend, maar hoort er bij en gaat vanzelf over. Als je puppy hevig of langdurig ziek wordt is het een goed idee om contact op te nemen met de dierenarts. In een ander geval zal een beetje extra liefde en aandacht genoeg zijn om de kleine lieverd er weer bovenop te helpen.

Rustig bij de dierenarts

Nu je meer weet over vaccineren is het tijd om contact op te nemen met de dierenarts en langs te gaan met je puppy. Dit kan nog wel eens een moeilijk moment zijn. Baasjes vinden het uiteraard niet leuk om te zien dat hun hond een pijnlijk prikje krijgt of van streek raakt in de dierenpraktijk.

Rustig blijven als baasje is belangrijk om je puppy op zijn of haar gemak te stellen. Kalm praten op positieve toon en afleiden tijdens het vaccineren kunnen de behandeling al een stuk gemakkelijker maken.

Je hond zal nog vaak terug moeten komen bij de dierenarts, bijvoorbeeld voor de jaarlijkse herhaalbehandeling met vaccins die honden moeten krijgen. De eerste ervaringen bij de dierenarts zijn daarom belangrijk. Bedenk wat goed zou kunnen werken bij jouw puppy om deze goed te laten verlopen. Belonen met je pups favoriete snoepjes bijvoorbeeld.

Wat is er verder belangrijk?

Het laten inentenvan je puppy kan vaak worden gecombineerd met een controle. Wel zo handig omhet zo te plannen, zodat je minder vaak op en neer hoeft naar de dierenarts.Maak je je toch zorgen om op welke momenten of hoe vaak je puppy eenherhalingsvaccin krijgt? Informeer dan bij je dierenarts naar de ‘titertest’,dit is een test die bijvoorbeeld gedaan kan worden om te achterhalen hoeveelantistoffen uit de melk van de moederhond de puppy heeft. Als dit er teveelzijn is vaccineren minder effectief, omdat deze stoffen het beetjegeïnjecteerde virus bestrijden. Dan moet het vaccineren op een later momentplaatsvinden. Tot slot nog belangrijk om te weten: vaccineren werkt beter alsje puppy eerst ontwormd is en kan het beste uitgesteld worden als de puppy ziekis.

Een Goed Beschermde Pup: Alles over Puppy inentingen! • Wuuf (2024)

FAQs

Welke inentingen heeft een puppy nodig? ›

Een puppy moet zijn eerste vaccinaties krijgen als hij 6 weken, 8/9 weken, 12/13 weken en een jaar oud is. Daarna moet jouw hond jaarlijks worden gevaccineerd tegen de ziekte van Weil en ten minste elke 3 jaar tegen ernstige ziektes zoals het parvovirus, hondenziekte en infectieuze leverontsteking (HCC).

Welke vaccinaties zijn verplicht hond? ›

Welke inentingen voor een hond zijn verplicht? In Nederland is het niet verplicht je hond te laten inenten. Het wordt wel ten zeerste aangeraden zodat je hond gezond blijft. Wanneer je hond in pension gaat is een vaccinatie tegen parvo, hondenziekte, hepatitis en besmettelijke hondenhoest wel verplicht.

Hoe vaak een pup vaccineren? ›

Uw pup dient op drie momenten te worden gevaccineerd: op zes weken, negen weken en twaalf weken leeftijd. Op die momenten krijgt uw hond ook een volledige medische check. Op zes weken leeftijd krijgt uw pup bij de fokker zijn/haar eerste inenting.

Wat als hond niet gevaccineerd is? ›

Zonder vaccinaties zouden vele dieren overlijden aan dodelijke infecties als hondeziekte, parvo en katteziekte. Dat bijvoorbeeld hondeziekte en parvo relatief weinig voorkomen is voor een groot deel te danken aan het feit dat het grootste deel van de honden populatie is geënt.

Hoe oud mag een puppy naar buiten? ›

Op 6 weken wordt de pup als het goed is gevaccineerd bij de fokker. Deze basisenting wordt herhaald op 9 en 12 weken. Pas na de enting op 12 weken mag u met de pup naar de uitlaatveldjes. Daar ligt immers veel ontlasting en is de kans op infecties groter.

Hoeveel kost het om een puppy te vaccineren? ›

De eerste vaccinatie kost €37,50 euro inclusief de kosten voor het consult. Wilt u uw hond in hetzelfde consult extra vaccineren tegen andere ziektes, dan kost dat €25,50 euro per elke extra vaccinatie.

Wat zijn honden van de 1e en 2e categorie? ›

Honden van categorie 1 mogen niet mee naar het buitenland. Honden van categorie 2 kunnen theoretisch naar het buitenland reizen, maar het hangt allemaal af van het land en wat de wet over deze honden zegt. U moet meer in detail informeren bij de ambassade van het land, de toeristenbureaus en de wetten van het land.

Hoeveel tijd tussen ontwormen en vaccinatie? ›

Ontwormen. Ontworm je hond het liefst een week of twee voor je hem laat vaccineren.

Welke inenting heeft een hond nodig voor het buitenland? ›

Ja, als u op vakantie gaat naar het buitenland is het heel belangrijk dat u uw hond of kat laat vaccineren tegen rabiës. Meestal is dit ook verplicht. Ook als u tijdens uw reis binnen de EU blijft, en bijvoorbeeld naar Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal, België of een ander Europees vakantieland gaat.

Hoe vaak moet je een puppy ontwormen? ›

Ontworm de pup opnieuw wanneer u hem krijgt (meestal rond 8 weken leeftijd), herhaal wanneer u wormen ziet de behandeling na 14 dagen. Tot de leeftijd van 6 maanden: 1x per maand ontwormen. Na de leeftijd van 6 maanden: 1x per kwartaal ontwormen. Kijk altijd na het ontwormen gedurende 2-3 dagen de ontlasting na.

Wat is de beste leeftijd om een hond te laten dekken? ›

Het is aan te raden een teef pas vanaf de leeftijd van 2 jaar te laten dekken voor een eerste nestje i.v.m de volgroeiing van het moederdier. Bij jonge teven kan een split-oestrus voorkomen, waarbij de volledige rijpingscyclus van de eicel niet meteen volledig doorlopen wordt.

Is het verplicht om een hond te chippen? ›

U bent strafbaar als u een hond koopt die niet is geregistreerd en geen chip of paspoort heeft.

Kan een gevaccineerde hond parvo krijgen? ›

Voor een volledig gevaccineerde hond is de kans aanzienlijk kleiner dat ze parvo krijgen. Indien bij uw hond de ziekte van Parvo is vastgesteld of u denkt dat uw hond mogelijk Parvo heeft, neem dan direct contact met ons op. Hoe sneller de behandeling gestart wordt des te groter is de overlevingskans!

Kan een gevaccineerde hond rabiës krijgen? ›

Ja, dat kan. De kans is wel veel kleiner, maar neem geen enkel risico. Neem binnen 24 uur contact op met een dierenarts als uw hond of kat misschien besmet is met rabiës (hondsdolheid).

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 6191

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.