Keratosis Pilaris: symptomen en behandelingen | Eucerin (2024)

Table of Contents
Wat is Keratosis Pilaris? Wat zijn de symptomen van Keratosis Pilaris? Hoe ontstaat Keratosis Pilaris? De exacte oorzaken zijn niet bekend, maar aangezien een hoog percentage patiënten familieleden heeft met dezelfde aandoening (het komt vaak voor bij tweelingen), is het hoogstwaarschijnlijk genetisch en erfelijk.Wat we wel weten is dat de bultjes ontstaan als gevolg van overmatige keratineproductie. Keratine is een eiwit dat weefsel stabiliteit geeft en het vormt de bouwstenen van ons haar en nagels. Bij Keratosis Pilaris hoopt de overmatig geproduceerde keratine zich op in de haarfollikels waardoor deze verstopt raken. Hierdoor wordt de huid dikker en worden de bultjes harde pluggen. Hoe ontstaat Keratosis Pilaris? De exacte oorzaken zijn niet bekend, maar aangezien een hoog percentage patiënten familieleden heeft met dezelfde aandoening (het komt vaak voor bij tweelingen), is het hoogstwaarschijnlijk genetisch en erfelijk.Wat we wel weten is dat de bultjes ontstaan als gevolg van overmatige keratineproductie. Keratine is een eiwit dat weefsel stabiliteit geeft en het vormt de bouwstenen van ons haar en nagels. Bij Keratosis Pilaris hoopt de overmatig geproduceerde keratine zich op in de haarfollikels waardoor deze verstopt raken. Hierdoor wordt de huid dikker en worden de bultjes harde pluggen. Wat kun je doen om Keratosis Pilaris te behandelen? Wat kun je nog meer doen om anservel te behandelen? Ga naar een solarium Huid exfoliëren met zeezout Keratosis pilaris en voeding Producten van Eucerin voor keratosis pilaris Gerelateerde artikelen Gerelateerde producten Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek FAQs

Wat is Keratosis Pilaris?

Keratosis Pilaris (ook bekend als Keratosis Follicularis, Lichen Pilaris en Folliculaire Keratosis) is een niet-besmettelijke huidaandoening.

Overmatige productie van keratine verstopt de haarfollikels en er ontstaan kleine rode bultjes op de huid. Hierdoor verdikt de huid, vooral op de bovenarmen en dijen maar ook op de billen en het gezicht. Kleine puistjes ontstaan en de huid voelt ruw en oneffen – vandaar dat Keratosis Pilaris vaak ‘anservel’ (anser = gans) wordt genoemd.

Keratosis Pilaris: symptomen en behandelingen | Eucerin (1)

De bultjes (keratosis) ter grootte van een speldeknop zijn onschadelijk en doen meestal geen pijn. Wel kunnen ze jeuken en regelmatig, agressief krabben kan leiden tot ontsteking. Wanneer de symptomen optreden op zichtbare delen van het lichaam, kan Keratosis Pilaris problemen met het zelfvertrouwen opleveren en wat begint als een cosmetisch probleem wordt zo een psychologisch probleem.

Droge huid is in het bijzonder gevoelig voor ‘anservel’. De symptomen van Keratosis Pilaris worden bij lage luchtvochtigheid erger (bv. in de winter) en lichter bij een hogere vochtigheidsgraad (bv in de zomer). Keratosis Pilaris wordt ook geassocieerd met bepaalde allergieën en Atopische Dermatitis.

Het betreft een genetische aandoening die vooral jonge mensen treft: de eerste symptomen van Keratosis Pilaris ontstaan meestal in de jeugd en komen heel vaak voor bij pubers. Anservel kan opklaren naarmate men ouder wordt, of het komt steeds terug.

Helaas zijn er geen bekende manieren om er permanent van af te komen, maar de symptomen kunnen worden verzacht door een regelmatige huidverzorging met de juiste oliën, peelings en huidcrèmes.

Wat zijn de symptomen van Keratosis Pilaris?

De symptomen van Keratosis Pilaris zijn kleine puistjes die meestal huidkleurig of rood zijn op een lichte huid en bruin op een donkere huid. Sommige mensen beschrijven Keratosis Pilaris ook als kleine bobbeltjes of kleine pukkeltjes op de huid. Huidkleurige bultjes op de armen, billen of het gezicht, zoals die geassocieerd worden met Keratosis Pilaris, worden vaak vergeleken met kippenvel. Als deze symptomen voorkomen op andere delen van je lichaam, moet je een arts of dermatoloog raadplegen. Dus heb je last van witte en/of huidkleurige bultjes op de armen en benen? Dan is de kans groot dat het Keratosis Pilaris is.

Hoe ontstaat Keratosis Pilaris?

De exacte oorzaken zijn niet bekend, maar aangezien een hoog percentage patiënten familieleden heeft met dezelfde aandoening (het komt vaak voor bij tweelingen), is het hoogstwaarschijnlijk genetisch en erfelijk.

Wat we wel weten is dat de bultjes ontstaan als gevolg van overmatige keratineproductie. Keratine is een eiwit dat weefsel stabiliteit geeft en het vormt de bouwstenen van ons haar en nagels. Bij Keratosis Pilaris hoopt de overmatig geproduceerde keratine zich op in de haarfollikels waardoor deze verstopt raken. Hierdoor wordt de huid dikker en worden de bultjes harde pluggen.

Wat kun je doen om Keratosis Pilaris te behandelen?

Wat te doen tegen Keratosis Pilaris? Hoewel het niet bekend is hoe anservel genezen kan worden, kunnen symptomen wel degelijk worden verlicht met een geschikte huidverzorgingsroutine en andere maatregelen (zoals voeding).

De eerste stap in het terugdringen van een gekeratiniseerde huid is persoonlijke hygiëne. Milde symptomen kunnen beduidend worden verlicht door regelmatig te hydrateren.

Huidlotions met Urea (een van de lichaamseigen Natural Moisturising Factors) zijn bijzonder geschikt voor de dagelijkse huidverzorging. Urea bindt vocht aan de huid en heeft een keratolytisch effect waardoor het ideaal is voor een droge en schilferige huid. Gebruik voor het beste resultaat lotions of crèmes die kleur- en geurstofvrij zijn en breng het product meerdere keren per dag aan op het betreffende deel van je lichaam.

Keratosis Pilaris: symptomen en behandelingen | Eucerin (2)

Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea is speciaal samengesteld voor de intensieve verzorging van droge of extreem droge huid en wordt vaak gebruikt voor het behandelen van Keratosis Pilaris. De formule, die Urea combineert met andere Natural Moisturising Factors en Ceramide (een belangrijke huidlipide), kalmeert de huid direct. Het helpt bij het exfoliëren van dode huidcellen en maakt de huid glad en soepel.

Uitgebreide klinische en dermatologische studies naar droge huid hebben de effectiviteit van het product bij het behandelen van droge huid en Keratosis Pilaris bewezen.

Wat kun je nog meer doen om anservel te behandelen?

Het is een goed idee om veel verschillende manieren voor het behandelen van Keratosis Pilaris te proberen, om uit te zoeken wat voor jou werkt en wat niet. Mensen met Keratosis Pilaris hebben de volgende tips:

Een regelmatige huidverzorgingsroutine die kan helpen bij het verlichten van de symptomen

Keratosis Pilaris: symptomen en behandelingen | Eucerin (3)

Reinigen

Stap 1: reinigen
Reinig het betreffende gebied een- of tweemaal daags grondig met een zeepvrij product zoals Eucerin UreaRepair pH5 Washlotion.

Lees meer

Keratosis Pilaris: symptomen en behandelingen | Eucerin (4)

Exfoliëren

Stap 2: exfoliëren
Regelmatig exfoliëren van de bovenste huidlaag helpt met het losmaken en verwijderen van ‘plugs’ die wellicht zijn ontstaan. Zeezout, producten met fruitzuren en zelfs melk kunnen helpen.

Lees meer

Keratosis Pilaris: symptomen en behandelingen | Eucerin (5)

Verzorging

Stap 3: verzorging
Dagelijkse hydratatie met een huidlotion op Ureabasis zoals Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea. Masseer de lotion voorzichtig in de huid totdat deze volledig is geabsorbeerd. Voor de beste resultaten laat je de lotion ’s nachts zijn werk doen. Probeer het betreffende gebied met plasticfolie te bedekken om zo de voordelen van de moisturizer te versterken.

Lees meer

Keratosis Pilaris: symptomen en behandelingen | Eucerin (6)

Speciale verzorging

Stap 4: Speciale verzorging
Probeer producten met Urea voor de gebieden die het ergst zijn getroffen.

Daarnaast kunnen crèmes met vitamine A (Retinoïden) of oliën met vitamine E (bijv. kokosnootolie of olijfolie) symptomen helpen verlichten.

Lees meer

Keratosis Pilaris: symptomen en behandelingen | Eucerin (7)
Keratosis Pilaris: symptomen en behandelingen | Eucerin (8)

Ga naar een solarium

Aangezien anservel in de zomer vaak minder wordt door de zon, kan het in de winter helpen om regelmatig een solarium te bezoeken. Wees hier wel voorzichtig mee want solariums kunnen het risico op vroegtijdige veroudering van de huiden kanker verhogen.

Huid exfoliëren met zeezout

Voorzichtig exfoliëren verwijdert dode huidlagen en kan helpen bij het verbeteren van de algehele huidtoestand. Maar huidpeelings – vooral op het gezicht – moeten spaarzaam en niet te vaak worden gebruikt om te voorkomen dat de gevoelige huidwordt geïrriteerdof de toestand verslechtert.

Keratosis pilaris en voeding

Mensen met Keratosis Pilaris moeten erop letten dat ze gezond eten. Het kan ook helpen voedsel te vermijden dat allergieën aanwakkert, zoals gluten, of om jezelf professioneel te laten onderzoeken op allergieën om erachter te komen of je ergens overgevoelig voor bent.

Drink daarnaast tenminste twee liter water per dag en vermijd ongezonde opties zoals suikerhoudende dranken en frisdrank.

Producten van Eucerin voor keratosis pilaris

Hoewel er nog geen middel is dat keratosis pilaris kan genezen, biedt Eucerin de UreaRepair PLUSproducten verrijkt met Urea om onmiddellijke en langdurige verlichting van de symptomen van een zeer droge huid te bieden. De Eucerin UreaRepair PLUS 30% Urea Crèmeverzacht de ruwe en droge plekken en biedt uitstekende effectiviteit en huidverdraagzaamheid op extreme droge, ruwe plekken.Voor een zeer milde reiniger biedt Eucerin de UreaRepair PLUS Waslotion 5% Urea. Deze waslotion beschermt de huid tegen uitdrogen.

Gerelateerde artikelen

VOCHTARME HUIDInzicht in de oorzaken van een vochtarme huid voor het vinden van de juiste oplossing Leestijd: 8 min
DROGE LICHAAMSHUIDInzicht in de oorzaken van een extreem droge huid om zo de juiste oplossing te vinden Leestijd: 14 min
Atopische DermatitisAtopische Dermatitis komt niet alleen voor bij kinderen. Veel volwassenen hebben er ook last van. Leestijd: 5 min
INFORMATIE OVER DE HUIDDagelijkse huidverzorging voor het lichaam – tips voor reiniging en verzorging om de lichaamshuid gezond te houden. Leestijd: 5 min

Gerelateerde producten

Droge huid Voor het reinigen van de droge en extreem droge huidUreaRepair PLUS Waslotion 5% Urea 400 ml Koop online
Droge huid Voor de zeer droge en ruwe lichaamshuidUreaRepair PLUS Body Crème 5% Urea 450 ml Koop online
Droge huid Extreem droge, ruwe, verdikte en schilferende plekken op de huidUreaRepair PLUS 30% Urea Crème 75 ml Koop online
Diabetische huid UreaRepair PLUSUreaRepair PLUS Lotion 10% Urea 400 ml 5.0 1 beoordelingen * Koop online
Keratosis Pilaris: symptomen en behandelingen | Eucerin (17)

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek

    Keratosis Pilaris: symptomen en behandelingen | Eucerin (2024)

    FAQs

    Keratosis Pilaris: symptomen en behandelingen | Eucerin? ›

    Probeer producten met Urea voor de gebieden die het ergst zijn getroffen. Daarnaast kunnen crèmes met vitamine A (Retinoïden) of oliën met vitamine E (bijv. kokosnootolie of olijfolie) symptomen helpen verlichten. Sauna's en stoombaden verzachten de huid waardoor het makkelijker wordt om dode huidcellen te verwijderen.

    Hoe kom je af van keratosis pilaris? ›

    Wat te doen tegen keratosis pilaris?
    1. Gebruik huidverzorgingsproducten zonder alcohol, zeep en parfum. ...
    2. Scrub de huid niet. ...
    3. Gebruik huidverzorgingsproducten met ureum, salicylzuur of vitamine A-zuur. ...
    4. Drink voldoende water. ...
    5. Draag losse kleding van ademende materialen. ...
    6. Douche niet te warm. ...
    7. Geef je huid zonlicht.

    Kan keratosis pilaris verdwijnen? ›

    In sommige gevallen kan keratosis pilaris vanzelf verminderen of verdwijnen naarmate kinderen ouder worden. Helaas is dit niet bij iedereen het geval. Sommige mensen blijven er last van houden tot in de volwassenheid. In dat geval zijn er verschillende behandelopties zoals peeling.

    Welke crème bij keratosis pilaris? ›

    Er bestaat helaas geen wondermiddel voor keratosis pilaris. Wel kun je scrubben (ik tip mijn Body scrub) of een crème met ureum of salicylzuur smeren om de huid wat zachter te maken. We zien deze huidaandoening vaker bij mensen bij wie astma, eczeem of hooikoorts in de familie voorkomt.

    Wat lijkt op keratosis pilaris? ›

    Keratosis pilaris is een veel voorkomende onschuldige huidaandoening veroozaakt door een verstoorde uitrijping van hoorncellen van de haarzakjes. Keratosis pilaris ontstaat meestal al op de kinderleeftijd en kan zowel bij jongens als bij meisjes optreden. De aandoening is verwant aan “ulerythema ophryogenes”.

    Is keratosis pilaris gevaarlijk? ›

    We zien keratosis pilaris vaker bij mensen met een droge of eczemateuze huid. Het is niet gevaarlijk en brengt gelukkig geen jeuk, pijn of andere klachten met zich mee.

    Hoe herken je hyperkeratose? ›

    Wat is hyperkeratose? Bij een hyperkeratose van de huid voelt de huid dikker en ruwer aan dan de omgevende huid. Soms is de gehele huid verdikt en soms alleen maar plaatselijk op bepaalde delen van het lichaam. De lokalisatie en uitgebreidheid zegt vaak iets over de oorzaak van de overmatige eeltvorming.

    Hoeveel mensen hebben keratosis pilaris? ›

    Keratosis pilaris is een veel voorkomende onschuldige huidaandoening, die voorkomt bij ongeveer 25% van de Nederlandse bevolking.

    Wat te doen bij Hyperkeratose? ›

    Om komaf te maken met hyperkeratose is het nodig om hydraterende en verzachtende producten te gebruiken, verrijkt met actieve bestanddelen die de keratineblokken uit elkaar doen vallen. Deze keratolytische actieve bestanddelen zijn hoofdzakelijk ureum en salicylzuur.

    Hoe kun je verhoornde haarzakjes behandelen? ›

    In sommige gevallen kan keratosis pilaris na enige tijd vanzelf wat verbeteren. Bij Huid en Haar Clinics kunnen we keratosis pilaris behandelen middels licht- en lasertherapie, chemische peelings en bieden huidverzorgingsadviezen.

    Welke voeding bij keratosis pilaris? ›

    Probeer producten met Urea voor de gebieden die het ergst zijn getroffen. Daarnaast kunnen crèmes met vitamine A (Retinoïden) of oliën met vitamine E (bijv. kokosnootolie of olijfolie) symptomen helpen verlichten. Sauna's en stoombaden verzachten de huid waardoor het makkelijker wordt om dode huidcellen te verwijderen.

    Waardoor ontstaat keratosis pilaris? ›

    Keratosis pilaris ontstaat door een verstopping van de haarzakjes door een verstoorde rijping van de hoorncellen. Hierdoor ontstaan er rode verharde bultjes die bestaan uit opgehoopte dode huidcellen. Soms ontstaan er ook puistjes die weer voor kleine littekens kunnen zorgen.

    Wat te doen tegen keratose? ›

    Actinische keratose is een ruw plekje op uw huid, zoals op uw gezicht. Het komt door schade aan de huid door zonlicht. De huisarts kan een plekje behandelen met stikstof. Behandelen met een speciale crème kan ook, vooral als u meer grotere plekjes heeft.

    Wat triggert keratosis pilaris? ›

    De precieze oorzaak is onbekend. Wel wordt de afwijking vaak gezien bij mensen met een atopie (dat wil zeggen: aanleg om allergisch te reageren, waaronder atopisch eczeem, astma en hooikoorts). En ook bij patiënten met de vissenschubben ziekte (ichtyosis vulgaris).

    Wat kun je zelf doen aan keratosis pilaris? ›

    Met een genereus hydratatie- en exfolieerplan zoals deze zien de meeste mensen met keratosis pilaris enige verbetering. Het beste kun je ook om advies vragen bij een dermatoloog. Een expert kan eventueel chemische peelings, korte kuren met lokale steroïden, laserbehandelingen of microdermabrasie aanbevelen.

    Kan keratosis pilaris weggaan? ›

    Keratosis Pilaris kan jammer genoeg niet volledig genezen worden, máár de roodheid en de bultjes kunnen wel verminderen waardoor je je er minder aan zal storen. Omdat je huid ruw aanvoelt, wordt er vaak gedacht dat het scrubben van de huid de huidaandoening zal verbeteren.

    Hoe kom je van bultjes op je armen af? ›

    Zo kom je van je rode bultjes op je bovenarm af
    1. Gebruik exfoliërende crèmes. Een exfoliant zorgt ervoor dat je dode huidcellen op de bovenste laag van je huid worden verwijderd. ...
    2. Houd je huid gehydrateerd. Probeer jezelf elke dag in te smeren. ...
    3. Neem het supplement bèta-caroteen.
    4. Gebruik een crème met vitamine A.
    Oct 27, 2016

    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Lidia Grady

    Last Updated:

    Views: 6056

    Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

    Reviews: 84% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Lidia Grady

    Birthday: 1992-01-22

    Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

    Phone: +29914464387516

    Job: Customer Engineer

    Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

    Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.